Lambertuskerk

De St. Lambertuskerk aan de Markt in Etten-Leur is een neogotische kruisbasiliek naar een ontwerp van architect P.J. van Genk. De kerk werd in 1878 ingewijd. Vóór de kerk staat een H.Hartbeeld uit 1926. De kerk is een Rijksmonument.
In 1906 werd door de gebroeders Franssen een nieuw orgel met twee manualen en pedaal gebouwd en geplaatst op de koorzolder achter in de kerk. Tot die tijd was er geen pijporgel in de kerk.  Het orgel heeft met enkele wijzigingen in de loop van de tijd dienst gedaan tot 1966. Pels en Van Leeuwen leverde in 1967 een nieuw mechanisch orgel, dat op het priesterkoor werd opgesteld. Dit nieuwe orgel beschikt over twee manualen en pedaal.
Het oude instrument bleef grotendeels op de koorzolder aanwezig, maar is niet meer bruikbaar.

Het Pels en van Leeuwen-orgel op het priesterkoor.

Het koororgel werd in 1967 door Pels & Van Leeuwen (’s Hertogenbosch) geleverd. In 1980 werd het priesterkoor verhoogd en het orgel onder advies van Michel Gottmer door dezelfde firma uitgebreid. Het orgel werd een kwartslag gedraaid en achter het orgel is een kast geplaatst waarin 4 pedaalregisters werden ondergebracht. Verder werd de borstwering voorzien van een zwelkast. Er ligt voor de toekomst nog een wens om op het hoofdwerk een Quint 3 bij te plaatsen.


Dispositie:

Hoofdwerk

Borstwerk
(in zwelkast):

Pedaal Koppelingen

Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Octaaf 2′
Mixtuur V
Sesquialter II (disc)
Trompet 8′ (b/d) en chamade

 

Holpijp 8′
Roerfluit 4′
Fluit 2′
Nasard 1 1/3′
Dulciaan 8′
Tremulant

Subbas 16′
Gedekt 8′
Prestant 4′
Fagot 16′
Trompet 8′

Gebruikelijke koppelingen