1. De St. Lambertuskerk
  2. De Van Gogh Kerk
  3. Het Trouwkerkje
> Home
> Orgels
> De St. Lambertuskerk
Foto's: Wim van der Ros
De St. LambertuskerkLocatie: Markt te Etten

De St.Lambertuskerk werd in de jaren 1874-1877 onder pastor P.H. van Wees gebouwd door de uit Bergen Op Zoom afkomstige architect Piet van Genk (1844-1918).

Het was Van Genk’s eerste grote opdracht. Hij was echter niet helemaal vrij geweest in het ontwerp, maar had een plan van de Gentse bouwmeester Bruggeman als uitgangspunt moeten nemen.
Bij de verder “stoffering” van het interieur schakelde Piet van Genk familieleden in. Zo vervaardigde zijn broer Jos (beeldhouwer) het hoogaltaar en de communiebanken, waar  de 12 apostelen door hem vervaardigd, nu het priesterkoor sieren. Zijn zwager Frans van Beers (schilder en glazenier) mocht de  gebrandschilderde ramen ontwerpen (inmiddels niet meer aanwezig).
Van hem zijn zeer waarschijnlijk ook de nog aanwezige kruisweg staties, uitgevoerd in tegeltableaus.

Uit de bouwperiode dateren ook de rijk gesneden preekstoel en de in gotische stijl met fraai beeldhouwwerk uitgevoerde biechtstoelen van de Geleense beeldhouwer J.W. Ramakers.
Enkele oude en moderne kunstvoorwerpen sieren de kerk. We noemen onder meer:
twee schilderijen van respectievelijk P.P. Rubens (Christus als hovenier) en Guido Reni (Maria Magdalena) ,een wandkleed van Marius de Leeuw (De schepping), het beeld Chritus op de koude steen van Jos van Genk en het drieluik, de Calvariegroep voorstellend van de Dordtse schilder A.Winkel.
Eén van de kunstschatten van de Lambertuskerk is een rijk bewerkte verguld zilveren monstrans ,omstreeks 1630 vervaardigd door een Antwerpse goudsmid.
De St. Lambertus is sinds 1972 rijksmonument, op dit moment is een grondige restauratie  in voorbereiding.Klik hier voor de dispositie van dit orgel.