1. De St. Lambertuskerk
  2. De Van Gogh Kerk
  3. Het Trouwkerkje
> Home
> Orgels
> De Van Gogh Kerk
Foto's: Wim van der Ros
De Van Gogh KerkLocatie: Markt 1, 4875 AA Etten-Leur.

De Van Gogh Kerk is een voormalig Nederlands-Hervormde Kerk. Het gebouw dateert uit de dertiende eeuw als overgebleven gedeelte (het middenkoor ) van een verder verdwenen 16e eeuwse hallenkerk. De toren dateert uit 1771.
De vader van Vincent van Gogh was hier vanaf 1875 zeven jaar predikant en zijn zoon Vincent woonde en werkte in 1881 in Etten-Leur.
De kerk is sinds 1986 in gebruik als Raadzaal van de gemeente Etten-Leur. Sinds 19 december 2014 is  naam gewijzigd naar de Van Gogh kerk. Hier staat het Jacobus Zeemansorgel, in 1699 gebouwd door Jacobus Zeemans, organist en orgelmaker te Breda.
Dit orgel betreft één van de 32 nog aanwezige orgels in ons land die onderdelen bevatten uit de 17e eeuw. In Noord-Brabant zijn er nog maar vier instrumenten uit deze periode. Dit orgel heeft dus grote historische waarde. Bovendien is de orgelkas fraai van verhouding en rijk aan houtsnijwerk. Het orgel heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Vernieuwd in 1771, leeggeplunderd door franse soldaten in 1795, hersteld in 1815 en gepneumatiseerd in 1933.
In 1990 is begonnen met de meest recente restauratie door de orgelbouwer Henk van Eeken te Herwijnen (www.henkvaneeken.com). Hans van Nieuwkoop was adviseur. Op 15 september 1994 klonken weer de eerste tonen van het gereconstrueerde Jacobus Zeemansorgel. De Orgelkring Jacobus Zeemans organiseert nu in de Van Gogh Kerk regelmatig concerten waarbij dit instrument te beluisteren is.

Klik hier voor de dispositie van dit orgel.